Een virtuele tour in een museum bezoeken
De afgelopen maanden is er een nieuwe trend ontstaan, het bezoeken van een virtuele tour in een museum. Door het moeten sluiten van de deuren zijn veel musea op zoek gegaan naar een (virtueel) alternatief. Hierbij zijn veel musea uitgekomen bij de techniek die wij ook aanbieden: Het maken van een digitale twin.
Wat is een virtuele tour precies?
Een virtuele tour is eigenlijk een soort Google StreetView van de binnenkant. Het grote verschil is dat onze scans losstaan van Google en dat ze van hogere kwaliteit zijn. Het is in onze virtuele tours ook mogelijk om elementen zoals filmpjes en foto’s toe te voegen. Voor een museum is dat natuurlijk super, want zo kunnen ze mensen een interactief alternatief bieden voor het fysiek bezoeken van een museum.
Wat kun je allemaal met zo’n online tour?
Er zijn verschillende voordelen te benoemen over virtuele museumtours. Allereerst kunnen er leuke video’s worden toegevoegd aan de tour, waarin de gids bijvoorbeeld wat informatie vertelt over een bijzonder item in het museum. Dit filmpje kan dan door middel van een ’tag’ bij het item geplaatst worden. Deze tags kunnen creatief ingezet worden. Zo gebruiken musea deze tags bijvoorbeeld om speurtochten voor kinderen in de virtuele tour toe te voegen. Zo kunnen kinderen veilig door het museum ‘ronddwalen’ vanachter hun laptop of telefoon.
Vermindert een virtuele tour in een museum de fysieke bezoeken?
Deze vraag krijgen wij vaker. We hebben onderzoek gedaan naar het gedrag van bezoekers die eerst een virtuele tour hebben bezocht. Daaruit kwam dat bezoekers juist geneigd zijn naar het museum te gaan. De collectie in het echt zien blijft altijd het mooist. De virtuele tour stimuleert dit bezoek eigenlijk alleen maar. De virtuele tours bieden dus een mooi alternatief als je bijvoorbeeld ver weg woont, maar het stimuleert dus ook het bezoek als je een keer wél in de buurt bent.
Wat kost een online tour voor bezoekers?
De kosten van een online museumtour verschillen nogal. Sommige musea bieden de tour gratis aan, om bezoekers te stimuleren om een keertje langs te komen. Andere musea vragen één of twee euro voor het virtuele bezoek aan hun museum. De prijzen van een virtueel museumbezoek zijn altijd een stuk lager dan fysiek bezoek, omdat de real-life ervaring altijd de voorkeur heeft. Kijk bijvoorbeeld op de website van Naturalis. Daar kunt u een virtuele tour bezoeken die volgens dezelfde techniek is gemaakt als hoe wij het doen.
Hoeveel kost het om een virtuele tour te laten maken?
Het maken van een virtuele tour kost relatief weinig tijd. Daarom kiezen veel musea ervoor om regelmatig (tijdelijke) exposities vast te leggen met onze digitale twins. Meestal zijn we maximaal een dag bezig met het scannen van een museum. Het museum kan gewoon open blijven, omdat de bezoeker onherkenbaar worden gemaakt. Na de dag hebben we maximaal twee dagen nodig voor de nabewerking. Hierna is de scan bruikbaar en op de website te plaatsen. De kosten van de scan plus de nabewerking hangen af van de grootte van het museum. Bij musea van één verdieping hebben we natuurlijk minder tijd nodig. Neem contact met ons op voor meer informatie.
No responses yet