Bezoek een online museum – Deze exposities kun je vanuit je huiskamer bekijken
Het bezoeken van een museum is een populaire bezigheid. In Nederland zijn veel verschillende soorten musea. Je bent bij het bezoek aan een museum natuurlijk redelijk afhankelijk van de locatie van het museum. Veel mensen bezoeken musea alleen op vakantie, omdat ze dan in de buurt zijn. In de eigen omgeving hebben ze leuke musea vaak al bezocht. Een online museum is daarom een goede oplossing.
Je kunt tegenwoordig vrij eenvoudig musea overal ter wereld bezoeken, gewoon vanaf de bank. Met een gelikte 3D scanning techniek worden musea virtueel vastgelegd. Deze online musea zijn daarna in VR of gewoon vanaf je mobiele telefoon te bekijken. Steeds meer musea wagen zich aan deze techniek en met succes! Dankzij de digitale versie van een museum zijn bezoekers namelijk sneller geneigd om ook fysiek langs te komen.
Van fysiek museum naar online museum en weer terug
Fysiek bezoek wordt dus gestimuleerd door het aanbod van online musea. Het is erg makkelijk om vanuit je huis een museum uit te zoeken dat jou interessant lijkt. Zeker als je met je telefoon al even binnen kunt kijken. Hoe de route van online bezoek naar fysiek bezoek wordt afgelegd kun je hieronder lezen.
Hoe wij een museum scannen
Allereerst gaan wij zelf op bezoek in het museum. Niet alleen om de collecties te bekijken natuurlijk. We komen langs om het museum vast te kunnen leggen met onze scanner. Deze scanner legt de exacte looproutes vast die de bezoekers digitaal mogen bekijken. Als museum kun je ervoor kiezen om niet alles te laten scannen. Zo zorg je ervoor dat bezoekers niet iets nieuws kunnen bekijken bij een fysiek bezoek.
Toch merken wij dat bezoekers hoe dan ook sneller geneigd zijn om fysiek langs te komen. Ongeacht wat ze kunnen bekijken in het online museum.
De scan van het museum kost meestal niet meer dan één dagdeel. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de ruimte en de oppervlakte die moet worden gescand. Zo zijn bepaalde musea, zoals de kleine ruimtes in deze molen, lastiger te scannen.
Na de scan hebben wij nog enkele dagen nodig om de virtuele kopie in te richten. Vaak willen musea extra content in de scan hebben. Denk hierbij aan foto’s en video’s. We maken voor sommige musea zelfs hele onderwijspakketten. Hiervoor hebben we enkele weken nodig om alles tot in de puntjes te ontwikkelen. Toch leveren musea meestal zelf hun foto’s en video’s met extra uitleg over hun collectie.
Hoe werkt online museumbezoek
Zodra de scan en de nabewerking klaar zijn kunnen bezoekers ‘naar binnen’. Via een QR code op de website of socials of door een linkje te volgen kunnen mensen een bezoek brengen. Het online museum kan ook worden gedeeld door de bezoekers, mits het museum daar toestemming voor geeft.
Als museum kun je er ook voor kiezen om een entreeprijs te vragen voor je online tour. In dat geval moet er bijvoorbeeld een code worden ingevuld om naar binnen te gaan. De meeste musea bieden hun online tours echter gratis aan, het zorgt tenslotte voor meer bezoekers!
Voor de jeugdige bezoekers bieden wij leuke kindertours aan. Musea kunnen bij ons interactieve rondleidingen laten maken met quizjes, filmpjes en puzzels over de collectie. Op die manier maken jonge mensen al vroeg kennis met de kunst en cultuur die ons land te bieden heeft.
Fysieke toename in bezoekersaantallen
Wij merken een flinke toename in bezoekersaantallen bij musea met een digitale kopie van hun collectie. Een Duits onderzoek concludeert dat men 40% sneller geneigd is om langs te komen na een online museumbezoek. Dit is natuurlijk een flinke stijging. Verder zorgt de online variant voor een hogere interesse onder jongeren tot 25 jaar.
Voor ons is dit een belangrijke reden om ons werk te blijven doen. Wij willen kunst en cultuur toegankelijk en interessant houden, ook voor jonge mensen.
Met onze techniek willen wij mensen van jongs af aan kennis laten maken met kunst en cultuur. De drempel om een museum te bezoeken wordt met online musea verlaagd. Op school bezoek je misschien één of twee musea per jaar. Ouders nemen hun kinderen soms zelfs helemaal niet mee naar een museum.
Aan de hand van online musea kunnen kinderen (en hun ouders) tientallen museums bezoeken per jaar. Dit alles vanaf de bank, gestreamd op de tv of aan tafel vanaf je laptop of mobiel. Wij hopen dat dit jonge mensen en hun ouders stimuleert om meer musea in Nederland (fysiek) te bezoeken.
Hoe een online museum het fysieke museum ondersteunt
Online musea gebruik je ook als ondersteuning van het fysieke bezoek aan een museum. Aan de hand van de digitale kopie kun je op je telefoon ‘meelopen’ terwijl je in een museum rondloopt. In deze kopie kun je dan extra content en informatie bekijken over de collectie in een museum.
Voor het museum is dit prettig, omdat een hoop bordjes en zuilen kunnen worden weggehaald. De info is nu namelijk gewoon op je telefoon te volgen. Aan de hand van een QR code bij de balie kunnen mensen de digitale looproute openen. Hierna volgen zij hun fysieke looproute op hun telefoon en kunnen ze meer over de verhalen in het museum leren.
No responses yet