Wat is VR? Dit is hoe het werkt
Tegenwoordig weten de meeste mensen wel dat Virtual Reality bestaat, toch krijgen we vragen wat VR is en hoe het werkt. In deze blog lees je precies hoe VR invloed heeft op het (bedrijfs-) leven.
Hoe Virtual Reality is begonnen
De eerste techniek die onder Virtual Reality wordt gerekend werd al ontwikkeld in 1935. Deze techniek bestond uit holografische afbeeldingen en werd ondersteund door reuk en gevoel. De techniek werd in shortfilms gebruikt, waarna het bijna 30 jaar duurde voordat de volgende stap werd gezet in VR.
In 1962 kwam de Sensorama op de markt. Dit systeem gebruikte een mix van beeld, geluid en bewegende stoelen om de kijkers een VR-ervaring te geven. Het apparaat zag er uit als een grote kijkdoos en was de eerste techniek met ‘motion-techniek’.
Bij NASA en het leger werd Virtual Reality al jaren gebruikt, toen de eerste versie voor het ‘gewone’ publiek uitkwam. In 1991 werd Virtual Reality voor het eerst voor games ingezet in speelhallen en pretparken. In deze tijd werd ook de eerste VR headset ontwikkeld
Tegenwoordig is Virtual Reality niet meer weg te denken uit ons leven, met een groot aanbod aan VR films en games als gevolg. De techniek wordt zelfs ingezet om mensen met dementie of sociale angsten te helpen en trainen.
Lees meer over de geschiedenis van VR in deze blog van Cool Minds.
VR in de cultuursector
In de cultuursector wordt Virtual Reality vaak gebruikt om musea of collecties virtueel vast te leggen. Mensen kunnen vanuit huis een kijkje nemen in een museum die zich waar dan ook ter wereld bevindt. Het publiek dat een museum kan bezoeken wordt zo breder getrokken dan de regio waar het museum staat.
Ook kun je als museum je fysieke tours naadloos laten aansluiten op de digitale variant. Laat mensen thuis alvast wat kennis opdoen, waarna ze in het museum nog meer kunnen leren over een onderwerp.
VR in de horeca
Hotels in Nederland geven hun gasten de kans om een impressie te krijgen van hun accommodatie aan de hand van foto’s en video’s. Met Virtual Reality gaan er nieuwe deuren open. Gasten kunnen op voorhand alvast door de kamers heen ‘lopen’ en een goede indruk krijgen van de mogelijkheden.
Ook kun je via VR meteen een online reservering plaatsen in een kamer (hotel) of bij een tafel (restaurant). Samen op date? Dan kun je dat romantische tafeltje in de hoek alvast bekijken en meteen reserveren.
De mogelijkheden van VR zijn dus eindeloos. Meer weten? Bekijk onze website en neem contact met ons op.
No responses yet